Baigli, saviecuta, cozonac banatean sau cum doriti sa-i spuneti, este la fel de delicious si plin de arome ce-ti inunda casa cand il prepari si-ti trezeste amintiri legate de sarbatori...
Ingredientele pe care le folosim la prepararea cozonaceilor trebuie sa fie la temperatura camerei.
Aluat
- 1/2 kg faina
- 1 ou +1 galbenus
- 10 g drojdie uscata
- 2 linguri zahar
- 100 ml lapte caldut, nu fierbinte +1 lingura de lapte
- 200 g unt 82% grasime moale, dar nu topit + 1 lingura untura(daca aveti, aceasta fragezeste si mai mult aluatul)
- coaja rasa de lamaie sau/si de portocala
- 1 praf de sare
Crema de nuca
- 200 g nuca macinata
- 125 ml lapte
- 1 lingurita de unt
- 4-5 linguri zahar sau mai mult, dupa gust
- esenta de rom
Crema de nuca o preparam astfel: punem laptele la fiert cu untul si zaharul, pana cand se topeste cel din urma, apoi adaugam nuca macinata. Mai lasam putin pe foc, amestecand mereu. Punem esenta de rom si lasam la racit.
Daca avem o crema prea subtire mai adaugam o lingura, doua de pesmet, daca este prea vartoasa, subtiem cu putin lapte.
Ingredientele pentru aluat se pun in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine in urmatoarea ordine: oul, laptele, untul, zaharul, sarea, miroasele, faina si drojdia.
Se framanta un aluat elastic, care se infoliaza si se introduce in frigider pentru o jumatate de ora.
Dupa ce trec cele 30 de minute, scoatem aluatul, il impartim in doua si intindem foi pe blatul uns cu foarte putin ulei, Repartizam uniform pe fiecare foaie cate o jumatate din crema de nuca si rulam strans.
Asezam rulourile in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenusul de ou amestecat cu o lingura de lapte si dam la cuptor, preincalzit la 180 grade pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu