Persoane interesate

duminică, 13 martie 2016

SARMALE DE POST


    Sarmalele cu orez le pregatesc nu numai in perioada postului. Ne plac, iar gatite in oala de lut sunt delicioase.


    Ingrediente:

  •   2 verze murate
  •   11/2 cana orez
  •   3 cepe
  •   1 morcov mare
  •   pasta de tomate
  •   piper macinat
  •   sare
  •   cimbru, 2 foi dafin
  •   boia de ardei dulce
  •   marar
  •   ulei


    Mod de preparare:

    Alegem foile de varza intregi si le taiem nervurile. Restul de varza il taiem fideluta. Daca varza este prea sarata, se poate lasa dinainte la desarat.
    Intr-o cratita, punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt. Cand aceasta devine translucida, punem si morcovul ras. Calim putin impreuna, apoi adaugam orezul si o cana cu apa. Lasam sa fiarba pana absoarbe apa, cat sa infloreasca putin. Condimentam cu piper, sare, cimbru, punem si putin marar tocat marunt si lasam sa se racoreasca.
 

     Dupa ce orezul s-a racit, se impaturesc sarmalele.
    Ungem o oala de lut (daca este nesmaltuita, tineti-o-n apa cel putin 30 minute) cu ulei, punem un strat de varza tocata, presaram cimbru si boia, apoi punem o parte din sarmale. Urmeaza iar un strat de varza, cimbru, boia, foile de varza, sarmale si ultimul, restul de varza. Turnam apa cat sa le acopere putin, punem capac si dam la cuptor, la foc moale (170 grade). Acesta nu trebuie preincalzit, ci rece, pentru a nu crapa lutul.


 
    Dupa vreo 2-3 ore, timp in care mai verificam din cand in cand, ( dureaza, dar gustul va fi pe masura asteptarii), se adauga pasta de tomate diluata cu putina apa si dam iar la cuptor cel putin vreo ora.
    Cand sunt aproape gata, se lasa vasul fara capac pentru a se rumeni frumos varza de deasupra.
 
 
 
    O nebunie, reci sunt la fel de bune!
    Sa aveti pofta!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu