Incredibil de pufosi si aromati....
ALUAT
1 kg făină
500 ml lapte
150
g zahăr
2 pliculete dojdie uscata
3 galbenusuri
100 ml ulei
1 linguriţă rasă
de sare
coaja unei lămâi sau portocale
2 plicuri zahăr vanilinat
SIROP
1 cană cu apă
1 cană cu
zahăr,
coaja de lamaie
esenta de rom
ORNAT
200 g miere
200 g nuca macinata
MOD DE PREPARARE
Toate ingredientele trebuie să fie la
temperatura camerei.
Punem la fiert laptele (oprim cateva linguri pentru maia) si cand da in clocot, il turnam
peste 150 g făină
şi amestecăm foarte bine, să nu ramana cocoloase. Lăsăm faina oparita să se
răcorească.
Amestecăm drojdia cu o linguriţă de zahăr şi cateva linguri de lapte si o lăsăm câteva
minute la crescut.
Când drojdia a crescut si faina s-a racorit, le punem in vasul robotului de bucatarie, peste cele 850 g faina ramase, adaugam galbenusurile, zaharul, miroasele si uleiul.
Framantam pana nu se mai lipeste aluatul de peretii vasului, apoi scoatem aluatul si-l trântim de cateva ori cu putere de blatul de lucru( cu cat mai mult, cu atat mai bine).
Îl lăsăm cel puţin o oră să dospeasca, în loc cald.
Apoi rupem
bucăţi egale din el, facem suluri lungi, subtiri. Rulam in interior capetele concomitent, in forma de spirala sau le dam forma de opt.
Îi punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt si ii ungem cu galbenus diluat cu lapte,
apoi îi lăsăm 15 -20
minute să crească şi îi dam la cuptor, preincalzit la 180 grade pana se rumenesc frumos.
Punem la fiert siropul din apă, zahăr şi arome
şi îl lăsăm să clocotească trei minute. Când scoatem mucenicii din
cuptor îi scufundam cateva secunde in sirop şi îi lasam să se
răcească.
După ce s-au răcit,
ungem pe fiecare cu miere şi presărăm din abundenta
cu nucă măcinată.
Aluatul cu faina oparita este minunat, fin, neted si se lucreaza foarte bine. Faina oparita ii sporeste fragezimea.
Sa aveti spor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu